Novinka Aktualizováno 25. 9. 2024

Recenze Volvo XC90 - Elegance, výkon i pohodlí

8 minut čtení Volvista
Recenze Volvo XC90 - Elegance, výkon i pohodlí

Na jaře letošního roku představila automobilka Volvo českým zájemcům elektromobil EX90 s tím, že od roku 2030 chce vyrábět pouze elektrovozy. Pokud ale elektromobilitě v SUV segmentu stále tak trochu nevěříte, třeba proto, že ji pokládáte spíše za doménu městských vozítek, máte nyní ideální příležitost pořídit si perfektně odladěný hybridní plug-in Volvo XC90, až po střechu našlapaný těmi nejmodernějšími technologiemi. Představuje pečlivě vybalancovaný koncept pro městskou i dálkovou přepravu. Sedmimístné SUV řidiče nadchne už při zběžné obhlídce, ovšem jakmile do něj usedne, je v podstatě ztracen.

Městské přibližovadlo i sedmimístné SUV

Dvou a půl tunový kolos v sobě skrývá vlastně dvě vozítka - luxusní SUV, schopné zvládnout takřka jakýkoli terén, a městský elektromobil, který přes noc v garáži nabijete a ráno můžete vyrazit do práce s dobrým pocitem upozadění spalovacího motoru. Na jedno nabití ze standardní 220 V zásuvky potřebujete necelých sedm hodin a ujedete přes sedmdesát kilometrů. Kombinovaná spotřeba dosahuje kolem 7 litrů benzínu na sto kilometrů, což při nádrži o objemu 71 litrů znamená dojezd přes tisíc kilometrů. Na sedmimístný vůz hodně slušný výkon.

Úložný prostor

Baterie elektromotoru váží kolem tří set kilogramů, je umístěna mezi sedadlem řidiče a spolujezdce, a nijak proto neomezuje kapacitu úložného prostoru. Ta je sama o sobě úctyhodná, když podle výrobce dosahuje 640 litrů. Jak jsme vyzkoušeli na vlastní kůži, se sklopenou dvojici přídavných sedaček do kufru pohodlně umístíte i dvě slušně vzrostlé mrtvoly…

Vybavení vozu? Doslova all-inclusive

Skvělý dojem z perfektně řešeného interiéru podtrhuje řada praktických vychytávek, jako třeba podsedák implementovaný do zadní trojice sedadel a určený pro odrostlejší dítě, které se tak obejde bez autosedačky. Výpis využívaných technologií se takřka nevejde ani na standardní formulář prodejce, protože vůz nabízí doslova vše, co je potřeba pro maximální bezpečnost a pohodlí vaší jízdy.

Luxusní sedačky

K bezproblémovému manévrování s pět metrů dlouhým a dva metry širokým vozidlem významně přispívá panoramatická 360° kamera. Neznalé spolujezdce dokonce donutí vykouknout nahoru skrz panoramatické střešní okno a hledat dron, ze kterého je obraz vozu přenášen na palubní displej.

Palubní deska XC90

Každé Volvo je dodáváno s datovou SIM kartou, díky níž máte na palubním displeji kromě všech nástrojů a pomůcek potřebných k ovládání auta dostupné i veškeré Android aplikace. Navigace se zobrazuje nejen na středovém panelu, ale i na displeji pod volantem a zároveň je promítána na světelný head-up displej odrážející se v předním skle před řidičem. Může se tak soustředit na cestu a neotáčet hlavu po mapě na sekundárních obrazovkách.

Balíček digitálních služeb, předplacených na dobu čtyř let, zahrnuje také služby dostupné na základě vzdáleného přístupu přes Volvo Cars aplikaci. Digitální rozhraní je možné ovládat i pomocí hlasových povelů. Do vybavení vozu dále patří pokročilý systém čištění vzduchu v kabině nebo bezpečnostní asistent přizpůsobující rychlost vozu i hlídající jízdu ve správném pruhu.

Informační systém monitoruje mrtvý úhel, automaticky přepíná dálkové s potkávacími světly a automatickým brzděním předchází možným kolizím s protijedoucím vozidly i předměty na vozovce. Objem a úroveň výbavy tak jasně dokazuje, že i když už je Volvo XC90 na trhu skoro celou dekádu, po technické stránce se drží stále v čele pelotonu! Proto si také udržuje stabilně vysokou cenu na trhu ojetých automobilů.

Elegance v každém kousku

Esteticky založené motoristy určitě potěší krásné dvaceti palcové elektrony, které Volvu XC90 jednoduše sluší. Zážitek z jízdy pak násobí hydraulicky ovládaný podvozek, jehož výšku si můžete bez problémů nastavit nejen během jízdy, ale také při vykládání nákupu z kufru. Stačí použít tlačítka na boku zadního sloupku, podobně jako když ovládáte zadní plošinu u nákladního auta.

20 palcové ALU kola vozu vyložené sluší

Propracovanost jednotlivých detailů výborně ilustruje přední kamera, umístěná do loga na nárazníku. Pohodlí posádky pak můžete za příplatek doplnit i masážními sedadly, v testovacím vozidle jsme ovšem využili pouze vyhřívání a odvětrávání sedaček. I když vzhledem k panujícím tropickým teplotám se jednalo spíše o to odvětrávání.

Mimochodem klimatizace i reproduktory počítají také s dvojící cestujících na zadních dvou sedačkách, do nichž se bez problémů vměstnají dva vzrostlí dospělí. Méně pohodlné už je vystupování, rozhodně se však jedná o plnohodnotná cestovní místa. Pochopitelně ale omezují množství zavazadel, které si sedm cestujících může s sebou sbalit na cesty. Ovšem v žádném případě nejde o problém, jenž by nedokázala vyřešit vhodně umístěná střešní rakev.

Auto pro každou situaci

Ještě dlouho bychom se mohli rozplývat nad různými prvky vozu, jejich provázaností a promyšleností, praktičností použitých řešení nebo nad vysokou estetickou hodnotou jednotlivých detailů i vozu jako celku. Vždyť jen pohled pod zvednutou kapotu motoru krásně ilustruje perfekcionalismus jeho tvůrců.

Motor vozu XC90

Hybridní plug-in XC90 je doslova univerzálním řešením – ideální služební auto, stejně jako vůz pro rodinu s početnějším potomstvem. Díky jízdním vlastnostem se XC90 vypořádá s každým terénem. Uplatní se jak na horách nebo v lese, tak ve městě, kde jeho elektromotor šetří vaši peněženku i plíce vašich bližních.

Superlativy je samozřejmě provázen i jízdní projev Aktivní podvozek se vzduchovým odpružením neustále upravuje světlou výšku vozu a nastavení tlumičů, čímž zajišťuje optimální stabilitu. I ve vyšších rychlostech tak auto sedí doslova “jak přibité”. Dynamická akcelerace je poznávacím znamením elektromotorů, ovšem hybridní plug-in je doslova tančík, který plynule reaguje na sešlápnutý plyn, že řidič ani nestačí sledovat kilometry na tachometru. Plynule vjíždí do zatáček a se silnicí se doslova mazlí - řízení se mění doslova v symfonii smyslů.

Jednotlivé jízdní režimy jdou perfektně odlišit, a pokud se rozhodnete pro Off-road s vyšší světlou výškou podvozku, bude pro vás obrubník jen drobnou nerovností. V kabině samotné navíc provoz ani neslyšíte, nejen, že je perfektně odhlučněná, také vůz samotný je doslova tichošlápek. Ovšem se silou tygra…

Druhá generace modelu XC90 je na trhu od roku 2015, což z něj činí jedno z nejspolehlivějších a nejbezpečnějších vozidel své třídy. Hybridní plug-in varianta přitom zohledňuje současný trend elektromobility, aniž by jakkoliv omezovala akční rádius vašeho vozu. Na začátek září navíc Volvo plánuje hybridní plug-in XC90 faceliftovat. Jeho nová iterace by měla být představena během slavnostního uvedení nového elektrického modelu EX90. Věřte, že se máme na co těšit!

Testovaný vůz

  • Volvo XC90 T8 AWD AT RECH. DARK ULTIMATE
  • Motor: 1 969 ccm/335 kW (455 koní)
  • Palivo: hybridní - benzin
  • Cena: 2 104 000,- Kč

Až do konce září můžete využít mimořádné cenové zvýhodnění nebo operativní leasing https://www.volvista.cz/operativni-leasing-volvo se speciální slevou! Dalšími možnostmi financování je finanční leasing nebo úvěr.

Volvista