Novinka Aktualizováno 6. 9. 2024

Tipy pro dlouhé cesty autem

4 minuty čtení Volvista
Tipy pro dlouhé cesty autem

Delší cesta autem může být poměrně vyčerpávajícím zážitkem, včasné plánování a správná příprava ji ovšem může patřičně zpříjemnit. Optimální trasu připravíte s pomocí GPS navigace, která dokáže nabídnout i vhodná odpočívadla, čerpací stanice, restaurace nebo turisticky zajímavé lokality. Pro případ dopravních komplikací a uzavírek si projděte případné alternativní trasy. Prostudujte si předpověď počasí a snažte se vyhnout nepříznivým podmínkám, jako jsou bouřky nebo prudký vítr. Ujistěte se, že máte nabité všechny elektronické přístroje, jako je mobilní telefon, tablet nebo GPS navigace a nezapomeňte si do auta vzít všechny potřebné kabely a nabíječky.

Zábava na cesty

Sestavte si playlisty s vaší oblíbenou hudbou nebo si stáhněte zajímavé audioknihy a podcasty. Pokud budete cestovat s rodinou nebo přáteli, můžete si do auta nachystat různé hry, jako třeba slovní fotbal, různé hádanky nebo znalostní kvízy. Pro děti nachystejte tablety s předem nahranými filmy nebo hrami. Během cesty bude čas k rozhovorům o tématech, na něž jinak v běžném denním shonu jen těžko dojde.

Přestávky a odpočinek při jízdě

Nezapomeňte na pravidelné přestávky a zastavujte po každých dvou až třech hodinách jízdy. Dlouhé sezení bývá únavné, proto je třeba dělat pravidelné přestávky, během nichž se protáhnete, projdete nebo si i lehce zacvičíte. Spořádejte lehké občerstvení, ideální jsou ořechy, ovoce nebo energetické tyčinky. Nezapomeňte pít dost vody, aby vám nehrozila dehydratace.

V autě si udělejte pohodlí

Na cestu si oblékněte pohodlné oblečení, ve kterém se budete cítit dobře i po několika hodinách. Pokud má být horko, zvolte lehké a prodyšné materiály. Před cestou si ověřte, že sedíte v pohodlné poloze a máte dobře opřená záda. Případně použijte polštářek nebo opěrku. Nezapomeňte pravidelně měnit polohu jako prevenci ztuhlých svalů.

Teplota ve vozidle během cestování

V autě udržujte příjemnou teplotu, ať už s pomocí klimatizace nebo větrání. Klimatizaci nastavte na rozumnou teplotu, ať zabráníte přehřátí nebo podchlazení.

Rychlost jízdy a spotřeba paliva

Pokud cestujete s dalším řidičem, zvažte případné střídání, ať si můžete odpočinout a lépe udržet pozornost. Nesnažte se jet příliš rychle, i když chcete být na místě co nejdříve. Dodržování rychlostních limitů je důležité z hlediska bezpečnosti i případných pokut a pomáhá dosáhnout nižší spotřeby paliva.

Dýchat, pít a být připraven!

Pokud začínáte být unavení nebo podráždění, začněte zhluboka dýchat, zastavte a odpočiňte si. Nezapomeňte, že i cesta je cíl a umožňuje-li to situace, kochejte se okolní krajinou. Snažte se vyhnout těžkým a mastným jídlům, protože mohou způsobit ospalost. Mějte vždy po ruce dostatek vody a pravidelně pijte. Omezte ovšem přílišný přísun kofeinu, jenž může vést k dehydrataci.

Základní povinná výbava vozidla

Ujistěte se, že máte v autě základní nouzové vybavení, jako je lékárnička, reflexní vesta, trojúhelník nebo náhradní žárovky. Hodit se může i powerbanka na mobilní telefon. Vypište si pro jistotu kontaktní čísla na asistenční službu, hotel nebo příbuzné, abyste v případě potřeby dokázali rychle přivolat pomoc. A hlavně si cestu nezapomeňte užít!

Volvista