Novinka Aktualizováno 25. 7. 2024

STK a evidenční kontrola

7 minut čtení Volvista
STK a evidenční kontrola

STK neboli pravidelná technická prohlídka

Pod zkratkou STK si drtivá většina lidí představí pravidelnou technickou prohlídku, kterou podle zákona musí každé vozidlo čas od času absolvovat. Auta obvykle každé dva roky, s výjimkou těch zcela nových, která na první technickou prohlídku zavítají až po čtyřech letech provozu. U motocyklů a skútrů je povinný interval STK vždy o dva roky delší, stejně jako u menších přívěsů s nosností do 750 kilogramů. Naopak vozidla autopůjčoven a autoškol musejí na technickou kontrolu každý rok.

Tyto státem určené a kontrolované pravidelné technické prohlídky provádějí tzv. stanice technické kontroly (také zkratka STK). Hlavním účelem takové technické kontroly je zajistit, aby vozidla provozovaná na silnicích byla technicky způsobilá a splňovala všechny zákonem stanovené normy, včetně emisních limitů. Měření emisí je totiž předpokladem k tomu, aby pravidelná technická kontrola proběhla s kladným výsledkem. Oboje samozřejmě přispívá k bezpečnosti silničního provozu a k ochraně životního prostředí.

Propadlá technická kontrola - co dělat?

Že se blíží konec platnosti vaší poslední technické kontroly, můžete zjistit hned několika způsoby. Nejjednodušší samozřejmě je, vést tento termín v patrnosti, zadat jej do on-line kalendáře hned po poslední kontrole, nebo zapsat na viditelné místo v garáži. Ne každý je ovšem tak důsledný. Pro kontrolu stačí podívat se na dírou vyznačený měsíc a rok na červené známce na registrační značce vozu (SPZ). Pokud jej máte, najdete datum poslední technické prohlídky také v technickém průkazu vozidla. Ale pozor, od roku 2024 se již záznamy STK do technického průkazu nezapisují.

Kdo může provádět pravidelnou technickou kontrolu?

STK mohou provádět pouze certifikovaná zařízení, která získala povolení od příslušného orgánu, kterým je v České republice Ministerstvo dopravy. Tato zařízení musí splňovat přísné požadavky na vybavení a kvalifikaci personálu. Technici, kteří provádějí kontroly, musejí mít potřebné vzdělání a certifikaci.

Jak probíhá STK?

Až si vyberete, kde technickou kontrolu absolvujete, zjistěte si, jestli je třeba se předem objednat. Zejména velké STK ve velkých městech mohou objednání vyžadovat. Na venkově obvykle stačí přijet a mít vše, co s sebou na STK potřebujete. Tím vším potřebným máme na mysli velký technický průkaz (pokud k vozu existuje), malý technický průkaz neboli osvědčení o registraci, protokol o měření emisí, pokud jej již máte, případně doklady o homologaci doplňků, které nejsou zapsané v technickém průkazu.

Celý proces STK pak jde v následujících krocích:


1. Příjem vozidla

Technik zkontroluje doklady k vozidlu, jako je technický průkaz a osvědčení o registraci vozidla a vůz přijme ke kontrole.

2. Měření emisí

Měření emisí předchází samotné technické kontrole. Obvykle je jedním z kroků, které přímo na STK absolvujete. Emise si však můžete nechat změřit i jinde. Pak s sebou na STK přineste protokol o měření emisí ne starší než 30 dnů.

3. Vizuální kontrola vozidla

Technik provede vizuální kontrolu vozidla, při které zjišťuje případné zjevné závady na karoserii, osvětlení, pneumatikách a dalších částech vozidla.

4. Technická kontrola

Vozidlo je podrobeno detailní technické kontrole, která zahrnuje zejména kontrolu brzdového systému, řízení a náprav.

5. Výsledek kontroly

Po dokončení kontroly technik vypracuje zprávu, ve které uvede stav vozidla. Pokud jsou nalezeny závažné závady, vozidlo neprojde kontrolou a musí být opraveno a znovu podrobeno kontrole. V případě menších závad může být vydáno osvědčení o technické způsobilosti s podmínkou, že závady budou v určité lhůtě odstraněny. Obvykle se takto vydává potvrzení o STK na 30 dnů. Pokud vše dobře dopadne, technik na registrační značku vylepí novou červenou známku s vyznačeným termínem příští technické kontroly za dva (automobily) či čtyři (motocykly a malé přívěsy) roky.

Kolik stojí STK?

Cena technické kontroly se může lišit v závislosti na typu vozidla a místě, kde je STK prováděna. Každá STK je samostatný ekonomický subjekt a stát ceny negarantuje. Kolik za technickou kontrolu zaplatíte, se tedy může velmi lišit. U běžných osobních aut se ceny pohybují nejčastěji mezi 1 500 Kč až 2 000 Kč.

Pokud ve vás kvasí nápad, že ušetříte a budete jezdit bez platné technické, zklameme vás. Za jízdu s vozidlem s propadlou STK hrozí bloková pokuta ve výši 1 500 Kč ž 2 500 Kč. To platí v případě, kdy je vozidlo po technické stránce v pořádku. Pokud je vůz ve špatném technickém stavu, hrozí pokuta až 10 000 Kč. Neušetříte tedy nic. Naopak.

Evidenční kontrola vozidla

Evidenční kontrola je součástí každé pravidelné technické kontroly. Zcela samostatně se musí provést vždy, když se mění vlastník vozidla nebo při dovozu vozidla ze zahraničí. Bez protokolu z evidenční kontroly se s vámi na registru vozidel vůbec nebudou bavit.

Evidenční kontrola je proces, při kterém se ověřují údaje uvedené v dokladech a porovnávají se s reálným stavem vozidla. Hlavním účelem je zajistit, že údaje o vozidle (např. VIN kód, barva, typ motoru) jsou správně zapsány. Eliminuje se tím například riziko, že se prodejem "zlegalizuje" odcizené vozidlo.

Evidenční kontrolu mohou provádět autorizované stanice STK. Stejně jako u technické kontroly, i zde musí být technici kvalifikovaní a zařízení certifikované.

Jak probíhá evidenční kontrola?

Evidenční kontrola probíhá podstatně jednodušeji než technická kontrola, i když začátek i místo kontroly bývají stejné. Začíná se tedy příjmem vozidla, kdy technik zkontroluje doklady, které k vozu máte, tedy malý a velký technický průkaz. Poté technik provede fyzickou kontrolu vozidla a ověří, zda údaje uvedené v dokladech souhlasí s reálným stavem vozidla. Kontroluje se zejména VIN kód. Pokud tedy pořizujete atypický vůz, kde techniky nepůjde na jisto, zjistěte si předem, kde je na voze VIN uvedeno. Po dokončení kontroly technik vystaví protokol o evidenční kontrole. Pokud nenajde nesrovnalosti, můžete s tímto protokolem na registr vozidel.

Kolik stojí evidenční kontrola?

Cena evidenční kontroly je obvykle nižší než cena technické kontroly. Většinou se pohybuje mezi 400 Kč a 800 Kč. Samozřejmě se ale liší v závislosti na místě a konkrétní stanici STK. Evidenční a pravidelná technická prohlídka jsou úkony, které k provozování auta prostě patří. Znalost toho, co tyto kontroly obnášejí, kdo je může provádět, jak probíhají a kolik stojí, vám může pomoci lépe se na tyto povinnosti připravit.

Volvista