Novinka Aktualizováno 6. 9. 2024

Příprava na letní dovolenou s autem

6 minut čtení Volvista
Příprava na letní dovolenou s autem

Chystáte se vyrazit na dovolenou vlastním vozem? Pak si nezapomeňte vyčlenit čas na důkladnou přípravu! Bezpečnou a pohodlnou cestu na letní dovolenou pomůže zajistit několik základních kroků při přípravě vozu.

Kontrola technického stavu vozidla

Chystáte-li se na delší cestu, rozmyslete si, jestli se nevyplatí vyrazit s vozidlem na preventivní prohlídku do autorizovaného servisu. Pokud se rozhodnete spoléhat na vlastní síly, nezapomeňte zkontrolovat následující prvky.

Motorový olej a filtry

Zkontrolujte hladinu motorového oleje i termín jeho výměny, v případě potřeby vyměňte olej i olejový filtr. Ověřte také stav vzduchového filtru a zvažte jeho výměnu.

Chladicí kapalina

Ujistěte se, že hladina chladicí kapaliny odpovídá požadovanému rozmezí a že kapalina není příliš stará. Pro případnou výměnu se řiďte pokyny výrobce.

Brzdový systém

Zkontrolujte brzdovou kapalinu a opotřebení brzdových destiček i kotoučů.

Pneumatiky

Ověřte tlak ve všech pneumatikách (včetně rezervy) a ujistěte se, že mají dostatečný vzorek. V případě potřeby doplňte čepičky na všech ventilcích.

Baterie

Zkontrolujte stav autobaterie, zvláště pokud je starší než tři roky. Nechte ji případně nabít a nezapomeňte vyčistit svorky a póly.

Klimatizace

Před letní sezonou je ideální čas na vyčištění a doplnění klimatizace.

Výbava a bezpečnost

Pokud se chystáte vyrazit do zahraničí, nezapomeňte si zjistit, jaká základní výbava je v dané destinaci povinná. V každém případě ale zkontroluje následující vybavení.

Lékárnička a povinná výbava

Ověřte si, že je lékárnička kompletní a nevypršela její platnost. Projděte si povinnou výbavu v autě, jako je nouzový trojúhelník, reflexní vesty (ideálně dejte do každých dveří jednu), rezerva nebo hever a klíč na kola.

Nářadí a náhradní díly

Ujistěte se, že máte v autě základní nářadí, jako šroubovák nebo klíč na svíčky, dále náhradní žárovky, pojistky a případně i stěrače. Dokumenty a pojištění Zjistěte, jaké dokumenty jsou potřeba v zemích, kterými budete projíždět, zvláště v případě, že řidič zároveň není majitelem vozu.

Technické průkazy a doklady

Projděte si všechny potřebné doklady, jako je technický průkaz, doklad o pojištění (zelená karta) nebo řidičský průkaz a zkontrolujte jejich platnost.

Pojištění

Ověřte si platnost povinného ručení a případně i havarijního pojištění. Pokud cestujete do zahraničí, ujistěte se, že pojištění platí i v cílové zemi.

Asistenční služba

Ujistěte se, že máte dostatečné krytí pro asistenční služby v případě poruchy nebo nehody.

Zavazadla a úložný prostor

Jednou z výhod dopravy vlastním vozem je takřka neomezené množství zavazadel. Ovšem nic se nemá přehánět a větší zátěž mimo jiné zvyšuje spotřebu nebo prodlužuje brzdnou dráhu.

Zavazadlový prostor

Ujistěte se, že máte dostatek místa pro všechna zavazadla a že jsou správně upevněná. Případně použijte střešní box pro přepravu dalších věcí. Každý volně ležící předmět se v případě nárazu může změnit ve smrtící projektil!

Rozložení váhy

Správně rozložte váhu zavazadel, aby nedocházelo k nerovnoměrnému zatížení vozidla.

Naplánování cesty

Kdo je připraven, není překvapen, proto si předem promyslete zamýšlenou trasu a ověřte si aktuální dopravní uzavírky.

Navigace a mapy

Aktualizujte GPS navigaci nebo příslušnou mobilní aplikaci a zkontrolujte bezproblémové upevnění přístroje v dosahu řidiče. Projděte si alternativní trasy pro případ dopravních komplikací.

Tankování a palivo

Před cestou načerpejte plnou nádrž a naplánujte si zastávky na potřebné dotankování. Pro všechny případy se hodí natankovat i do kanystru.

Parkování a ubytování

Zjistěte si předem možnosti parkování v cílové destinaci a ověřte si, že máte rezervované ubytování.

Pohodlí během cesty

V zájmu bezpečné cesty nepodceňte komfort řidiče a připravte mu předem vše potřebné.

Pití a občerstvení

Nachystejte dostatek vody, navařte kávu do termosky a připravte lehké občerstvení na cestu. Zjistěte si, zda ve státech, kterými budete projíždět, není jídlo a pití za volantem zakázáno, jako tomu je třeba ve Španělsku nebo Velké Británii.

Hudba a zábava

Sestavte si vhodné playlisty s hudbou nebo mluveným slovem a připravte tablet s filmy pro cestující na zadních sedačkách.

Oblečení a doplňky

Mějte po ruce pohodlné oblečení, stejně jako kšiltovku nebo sluneční brýle. Přibalte do auta sluneční clonu na přístrojovou desku a volant nebo zástěnky na zadní okna.

Před odjezdem si nezapomeňte pořádně odpočinout. Přejeme vám šťastnou cestu!

Volvista