Novinka Aktualizováno 6. 9. 2024

Plánovač tras autem

6 minut čtení Volvista
Plánovač tras autem

Nejlepší mobilní aplikace a nástroje, které pomáhají při navigaci při cestě autem

Dobře naplánovaná trasa dokáže ušetřit nejen čas a peníze, ale také podstatně snížit hladinu nepříjemného stresu během samotné cesty. Pomocí vhodných aplikací můžete naplánovat trasu podle vašich konkrétních požadavků, zabookovat si ubytování nebo rychle zjistit, kde nejlevněji natankovat. Pojďme na to!

Jak na plánování trasy autem pomocí chytrých aplikací?

Navigace jsou dnes standardní výbavou mobilních telefonů i samotných vozidel. Stačí si jen vybrat takovou, co vám vyhovuje. Jaké plánovač tras autem si ale vybrat? Připravili jsme pro vás ty nejlepší, které se dají použít zdarma.

Google Maps

Jedna z nejpopulárnějších a nejrozšířenějších navigací na světě, která v reálném čase informuje o aktuální dopravní situaci i případných komplikacích. Nabízí alternativní trasy, stejně jako informace o čerpacích stanicích, restauracích nebo dalších možných bodech zájmu. Mapy je možné stáhnout a využívat i offline, protože aplikace je při stálém provozu poměrně náročná na spotřebu dat i baterky.

Waze

Komunitní navigační aplikace vlastněná taktéž Googlem. Díky informacím od široké komunity uživatelů varuje před aktuálními nehodami, skrytými policejními hlídkami a dalšími faktory ovlivňující silniční provoz. Vzhled aplikace i hlasové pokyny je možné přání přizpůsobit vkusu uživatele, součástí aplikace ale jsou také reklamní sdělení.

Mapy.cz

Česká aplikace společnosti Seznam nabízí detailní turistické a cyklistické mapy České republiky i okolních zemí a také offline mapy celé Evropy. Díky řadě informací o turistických trasách a památkách je ideální pro plánování výletů a dovolených. Objem a aktuálnost dopravních informací v reálném čase ovšem nedosahuje úrovně Google Maps nebo Waze.

Sygic

Na základě kvalitních offline map a pokročilých funkcí od společnosti TomTom dokáže varovat před radary, policejními kamerami a dalšími podstatnými aktéry silničního provozu. Aplikace je integrována se systémy Apple CarPlay i Android Auto a některé pokročilejší funkce jsou zpoplatněné. Mapy také nejsou aktualizovány tak často jako u konkurenčních služeb.

HERE WeGo

Navigace pracující s offline mapami pro více než stovku zemí, informacemi o veřejné dopravě a možnostech taxi služeb nebo car-sharingu. Jednoduché a přehledné rozhraní nabízí univerzální využití pro různé druhy dopravy, ovšem ve srovnání s konkurenčními aplikacemi nejsou dopravní informace v reálném čase tak aktuální.

Výběr vhodných zastávek Mobilní aplikace mohou pomoci také s výběrem kempů nebo vhodných parkovišť při vaší cestě.

iOverlander

Cestovatelská aplikace nabízí databázi kempů, parkovišť a dalších vhodných míst k odpočinku nebo nocování, doplněnou o uživatelské recenze. Je možné ji využívat také v offline módu.

Park4Night

Databáze parkovišť, kempů a odpočívadel s možností jejich filtrování podle nastavených kritérií a doplněná o fotky a recenze uživatelů. Funguje i v offline režimu.

Přehled cen paliva a jeho úspora Díky správné aplikaci budete mít jistotu, že opravdu tankujete na té nejlevnější benzínce v okolí.

Fuelio

Slouží ke sledování spotřeby paliva a cen na čerpacích stanicích, archivuje záznamy o tankování a vypočítává aktuální spotřebu. Součástí aplikace jsou mapy s aktuálními cenami paliva v okolí a možnost exportu i importu dat ve formě jednoduchých a přehledných grafů pro dlouhodobé analýzy. Vzhledem k tomu, že vychází z uživatelských vstupů, nemusí být některé uvedené ceny aktuální.

Pumpdroid

Tuzemská aplikace k monitorování cen paliva na čerpacích stanicích v České republice s možností filtrování podle typu paliva a vzdálenosti. Díky přesným a aktuálním informacím můžete výrazně ušetřit, informace jsou ale omezené primárně na území České republiky.

Informace o dopravě

Mobilní aplikace poskytují potřebné informace o dopravní situaci i předpokládaném počasí.

Dopravní info

Jedná se o oficiální aplikaci Ředitelství silnic a dálnic České republiky, nabízející aktuální zprávy o dopravních omezeních, nehodách a uzavírkách, stejně jako informace o sjízdnosti silnic nebo předpovědi počasí. Umožňuje nastavit upozornění na vybrané úseky a pomáhá vyhnout se těm problémovým.

YR.no

Aplikace pro přesnou a podrobnou předpověď počasí s grafickým znázorněním srážek, teploty i síly a směru větru, jejímž prostřednictvím můžete sledovat počasí podél celé naplánované trasy. Aplikace je dostupná pouze v angličtině a norštině.

Další užitečné aplikace

S pomocí mobilních aplikací si můžete vybrat nejvhodnější ubytování, objevit turisticky zajímavá místa na plánované trase nebo rozdělit cestovní náklady mezi více pasažérů.

Roadtrippers

Aplikace vhodná k plánování trasy a nabízející tipy na zajímavá místa podél vaší trasy, blízké restaurace nebo dostupné hotely. Zpracovává detailní itineráře a odhaduje cestovní náklady, ovšem některé pokročilejší funkce jsou zpoplatněné.

TripAdvisor

Ideální pro hledání a hodnocení hotelů, restaurací a turistických atrakcí, doplněné o miliony uživatelských recenzí a hodnocení. Umožňuje rezervaci ubytování a dalších aktivit přímo v aplikaci a doporučuje vhodná zařízená podle vaší aktuální polohy a deklarovaných zájmů.

Splitwise

Slouží k rozdělování nákladů mezi více cestovatelů a nabízí jednoduché sledování výdajů a dluhů mezi přáteli nebo rodinou. Vhodné pro skupinové cestování a sdílení nákladů na palivo, ubytování nebo jídlo v různých měnách i platebních metodách. K synchronizaci dat je nutné internetové připojení.

Volvista