Novinka Aktualizováno 25. 7. 2024

Pes v autě - jak na přepravu zvířete

8 minut čtení Volvista
Pes v autě - jak na přepravu zvířete

Pes v autě: 10 tipů, jak na to bezpečně a bez problémů

Každý chovatel a majitel psa to zná. Čas od času prostě přijde chvíle, kdy je třeba vašeho čtyřnohého kamaráda někam převézt autem. Pro někoho jde o běžnou rutinu, ale zejména začínající chovatelé v této problematice někdy tápou. Nejen jim je proto určeno deset tipů pro přepravu psa v autě na následujících řádcích.

1. Znalost zákona

Chcete převážet psa v autě? To zásadní a nejzákladnější, co byste měli znát, je platná legislativa. Ta nehovoří přímo o psech, ale o živých zvířatech obecně. Zákon č. 361/2000 Sb. o silničním provozu říká, že při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Formulace je to poměrně vágní, ovšem jasně říká, o co by vám mělo jít. Způsob převozu psa, který může ublížit jemu nebo někomu jinému na palubě, je nejen proti zdravému rozumu, ale i proti zákonu. I za převoz psa v autě hrozí pokuta, pokud nebude proveden bezpečně. Předpisy jsou předpisy. Ale jak to řešit konkrétně?

2. Království psa v kufru a za mříží

Jednoduché řešení pro velká plemena i majitele velkých aut, například kombíků či MPV. Zákonu vyhovuje a patří k těm nejbezpečnějším. Za zadní sedadla umístíte silnou síť nebo mříž a z kufru uděláte království pro psa. Jeho přeprava tak skutečně nijak neomezuje posádku a hafan má dostatek prostoru. Nevýhoda však spočívá v tom, že v případě nehody není tělo psa fixováno. Druhá je pak ryze praktického rázu. Do kufru už rozhodně nenaložíte nákup ani jiná zavazadla.

3. I pes může sedět v autosedačce

Tento praktický problém zmizí, pokud vašeho psa budete převážet v prostoru pro posádku. To se samozřejmě hodí pouze u malých a středních plemen. Budete možná překvapeni, ale i pro psy existují autosedačky. Vypadají jako pelíšky. Vybírejte takové, které jsou adekvátně velké, bezpečně fixované k sedadlu a s bezpečnou fixací těla psa přímo v sedačce, ideálně přes postroj.

4. V postroji i na dece

Pes v autě může dostat k dispozici i celou zadní lavici. Existují totiž speciální deky, které v jeho království nepřemění zavazadlový prostor, ale právě prostor za předními sedadly. Výhodou je to, že tato sedadla neušpiní ani na nich nezanechá chlupy. Také si už ale vedle něj nikdo nesedne. Pes zároveň není v takové dece nijak fixovaný, a tak je vhodné ji kombinovat s postrojem, který se upíná k závěsům pro bezpečnostní pás. Volte vždy takový, který tlak rozkládá co nejrovnoměrněji na tělo psa.

5. Přepravka či klec, to je jasná věc

Nejbezpečnější a nejdoporučovanější způsob přepravy psa jsme si nechali na závěr první poloviny tipů. Jde o speciální přepravky, či dokonce klece, které se umisťují do kufru vozidla. Váš pes je v nich dokonale izolován od osob i věcí ve voze a při vhodné volbě velikosti přepravky je i dobře fixován v případě nehody. Všechna místa pro sezení jsou přitom využitelná pro lidi a do kufru, pokud je dostatečně velký, se vejde ještě i nějaký ten náklad. Jen si v létě dejte pozor na přehřátí vašeho čtyřnohého miláčka. V uzavřené přepravce totiž ne úplně dokonale cirkuluje vzduch.

Ještě vyšším levelem, který se hodí i pro velké psy, pro malá auta nebo pro majitele většího množství psů, jsou speciální přívěsné vozíky určené právě na přepravu psů. Mají všechny výhody přepravky či klece, ale kladou větší nároky na uskladnění i na schopnosti řidiče.

6. Klidný řidič = klidný pes

Jak budete psa převážet, už máte vybráno, ale celý úspěch přepravy psa v autě je ukryt i ve zdánlivých maličkostech. Jednou z nich je i způsob jízdy. Vyznáváte-li agresivní jízdní styl, zapomeňte na něj. Poklidná a plynulá jízda pomůže k tomu, aby pes nevystupoval z auta vynervovaný a příště se do něj nebál nastoupit. A to platí i pro chování řidiče. Sami přece víte, že váš miláček vycítí, v jaké jste náladě. Nadávky na ostatní aktéry silničního provozu raději spolkněte a buďte prostě v klidu, pak bude klidný i váš pes.

7. V autě jako v pokojíčku

Pokud váš pes jízdu v autě špatně snáší, snažte se ho uklidnit i jinak než jen klidnou jízdou. Začněte třeba tím, že mu pomůžete cítit se dobře i v neznámém prostředí, kde vše kolem vrčí a skřípe. Má váš pejsek oblíbený polštář, deku nebo hračku? Vezměte je do auta. Naopak pokud jste zvyklí si v autě pouštět hudbu nebo rádio a doma to běžně neděláte, mohlo by pro uklidnění vašeho psa pomoci to pro jednou vynechat.

8. Airbag jako dobrý sluha, ale zlý pán

Vraťme se ještě jednou k bezpečnosti. Všechna moderní auta jsou vybavena airbagy. Ty jsou však navrhovány, aby zachránily život lidem, kteří sedí tak, jak mají, a jsou fixováni bezpečnostním pásem. Psovi mohou při nehodě ošklivě ublížit. Počítejte s tím a psa převážejte jen na takových místech, kde buď airbag není, nebo kde jej lze deaktivovat.

9. Když pes v autě zvrací

Odborně se tomu říká kinetóza a postihuje psy stejně jako lidi. Spousta chovatelů psů si stěžuje na to, že jejich pes v autě zvrací. Pokud je to i váš případ, čeká vás dlouhá cesta ke zlepšení. Zapomeňte na prášky a svého psa na jízdu v autě navykejte postupně. Nejprve krátké trasy a postupně přidávejte. Minimalizujte stres při přepravě, například pomocí výše uvedených triků. Rozhodně také vašeho psa nekrmte při jízdě a těsně před ní. S dávkou krmiva počkejte až do cílové destinace.

10. A jak by to vypadat nemělo?

A na závěr několik tipů, jak rozhodně přeprava psa v autě vypadat nemá. Určitě jste také mnohokrát viděli auto se staženým oknem a z něj vesele koukajícího psa. Pejskovi se takový zážitek určitě líbí, ale s bezpečností nemá nic společného. Nafoukáno v očích, nafoukáno v uších. Tohle je cítit návštěvou veterináře.

Nezapomeňte také pravidelně sledovat, zda váš čtyřnohý kamarád není přehřátý. Nejezděte dlouhé trasy na jeden zátah. Po několika desítkách minut si dejte pauzu, nechte pejska protáhnout a hlavně mu dejte napít.

Vždy myslete na to, že jízda autem je pro psa náročnější než pro člověka. Buďte předvídaví a mějte v paměti výše uvedené tipy. Uvidíte, že se díky nim budete vy i váš pes v autě cítit mnohem lépe.

Volvista