Novinka Aktualizováno 25. 7. 2024

Jak vybrat podsedák do auta pro děti

8 minut čtení Volvista
Jak vybrat podsedák do auta pro děti

Bezpečnost pro velké děti: Podsedák do auta. Jak vybrat ten pravý?

Auta a bezpečnost, to je velké téma. Obzvláště citlivě jej řeší rodiče. Vždyť v autě vozí to nejcennější, co mají - své děti. První autosedačky pro miminka a nejmenší děti tak podléhají skutečně náročnému výběru. S nástupem do školy však děti často z běžné sedačky vyrostou a přijde čas na takzvaný podsedák. Ani při jeho výběru byste neměli být lehkovážní.

Jak to vidí zákon?

Když se řekne slovo autosedačka, většině lidí vytane na mysli vajíčko pro novorozence nebo skořepinové "křeslo" pro o něco starší děti. Jenže pak jsou tu školáci a ti podle platné legislativy jen tak na sedadle jezdit také nemohou.

Zákon o silničním provozu ukládá řidiči auta povinnost přepravovat dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky. Zároveň říká, že dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům.

Legislativa je tedy striktní, ovšem neukládá nic, co by zodpovědný rodič nečinil i bez ní. Že jsou sedadla i bezpečnostní pásy konstruovány na dospělého člověka, je věc jasně patrná, stejně jako nutnost různě velké děti umisťovat do různých typů autosedaček.

Skořepinová sedačka nebo podsedák?

Kdy dojde na výměnu vajíčka za skořepinovou sedačku, je jasné každému. Prostě když je vajíčko už dítěti malé. Čas výměny skořepinové sedačky za podsedák už tolik jasný není. Nebojte se ale, že byste na nutnost výměny nepřišli. Ona se přihlásí sama, resp. nahlásí vám ji nespokojený potomek. Podsedák pořizujte až ve chvíli, kdy je mu skořepinová sedačka malá a nepohodlná.

Proč? Jako je Volvo jedničkou v bezpečnosti mezi auty, jsou skořepinové sedačky jedničkami v bezpečnosti napříč různými typy autosedaček. Podsedák už z logiky věci nemůže poskytnout takovou bezpečnost, jako běžná autosedačka. Jeho hlavní funkce tkví ve zvýšení pozice sezení dítěte. To platí už od roku 1978, kdy společnost Volvo, jako lídr ve světě bezpečnosti automobilů, první podsedák pro větší děti představila. Princip od té doby zůstává stejný. Jde o to, aby bezpečnostní pás byl skutečnou bezpečnostní pojistkou a nikoli nebezpečím. V to se totiž může změnit při nehodě, kdy jeho příčný popruh nesměřuje přes hrudník, ale přes krk.

Podsedák vlastně neslouží k ničemu jinému, než právě ke zvýšení pozice sezení dítěte vůči bezpečnostnímu pásu. Čím déle tedy váš potomek vydrží ve skořepinové sedačce, která poskytuje i další ochranu, tím lépe. Odborníci se shodují na tom, že by dítě nemělo jezdit v podsedáku dříve než v pěti letech, resp. dříve než dosáhne hmotnosti alespoň 15 kilogramů.

Vpředu nebo vzadu?

Spousta řidičů si myslí, že před nimi tato otázka nestojí. Žijí v představě, že děti do 12 let se na předním sedadle přepravovat nesmějí. To už ale hezkou řádku let neplatí. Od novely zákona o silničním provozu v roce 2006 žádné takové psané pravidlo neexistuje, a autosedačku tak můžete umístit v autě na kterékoli sedadlo, samozřejmě s výjimkou toho řidičova. U starších dětí však stále zůstává běžnější umístění autosedačky i podsedáku na zadním sedadle. Důvody přitom nesouvisí ani tak s bezpečností jako spíše s praktickou stránkou věci. Zatímco miminka potřebujete mít na očích, a pokud s vámi nikdo další necestuje, je praktické je vozit na předním sedadle (samozřejmě s protisměrně umístěnou sedačkou a s deaktivovaným airbagem), starší děti už jsou samostatné. Napevno umístěná sedačka na místě spolujezdce navíc omezuje přepravu dospělých osob. Zejména muži mohou mít na zadních sedadlech menších aut problém s prostorem.

Správná montáž podsedáku je základ

Předpokladem bezpečného používání každé součásti automobilu je jeho správná, nebo dokonce odborná montáž. Podsedák přitom není žádnou výjimkou. Ne, že byste kvůli jeho instalaci museli navštívit servis nebo specializovaný obchod, ale postupovat přesně v souladu s návodem je prostě nutnost. Partyzánská oprava může udělat nebezpečnými i tak bezpečností vyhlášená auta, jako jsou ta od Volva. S autosedačkami i s podsedáky je to stejné.

Před jejich montáží si tedy důkladně přečtěte manuál nebo návod. Samotná montáž bývá jednoduchou věcí, ale přijít na správný mechanismus se bez návodu nepokoušejte. Je-li podsedák vybaven kombinací zádržných systémů a umožňuje-li to výrobce, vždy použijte všechny. Naopak pokud výrobce nedoporučuje či dokonce zakazuje konkrétní typ podsedáku umístit na konkrétní místa v autě, poslechněte ho.

I když postupujete přesně podle instrukcí, může se stát, že uděláte chybu. Po montáži podsedáku proto vždy pečlivě zkontrolujte, zda je pevně usazen a fixován na svém místě.

Jak nejlépe vybrat podsedák a na co nezapomenout?

Při výběru správného podsedáku byste neměli propadnout představě, že jsou všechny stejné. Možná tak vypadají, ale není to pravda. Prioritou musí být bezpečnost. Proto lze doporučit zejména ty podsedáky, které se do vozu přichycují standardizovaným kotvícím systémem ISOFIX. Ten vznikl na začátku milénia a v prvních letech jej do svých vozů dávali jen výrobci, kteří skutečně dbali na bezpečnost. Mezi pionýry opět patřilo Volvo. Dnes je najdete téměř ve všech vozech, liší se však jejich počet, a tedy i to, která konkrétní sedadla jsou tímto systémem osazena. ISOFIX fixuje autosedačku i podsedák mnohem lépe než běžné uchycení pomocí bezpečnostního pásu. O tom, že některé podsedáky se jen položí na sedadlo, ani nemluvě.

Spousta lidí při výběru podsedáku řeší pouze systém uchycení, cenu a vzhled. Vy tu chybu neudělejte a sedák před koupí řádně prohmatejte a zjistěte, jak moc bude pohodlný. Zejména levnější podsedáky příliš pohodlí nepobraly. Děti jsou na nich při delší jízdě neposedné a cestování jim není příjemné. To prostě nechcete. Co naopak chcete, to jsou zkušenosti reálných uživatelů. Při výběru tak nezapomeňte prostudovat různá fóra a diskuse. Takové doporučení od zkušeného rodiče je k nezaplacení.

Podsedáky jsou jednodušší verzí autosedaček, kterými můžete právě autosedačku, které už vaše dítě odrostlo, nahradit. Aby však podsedák dobře sloužil, je třeba se pečlivě věnovat jeho výběru i montáži. Obojímu věnujte dost času, vždyť jde o bezpečnost vašeho dítěte.

Volvista