Novinka Aktualizováno 29. 8. 2024

Jak prodat ojeté auto

9 minut čtení Volvista
Jak prodat ojeté auto

Tři způsoby prodeje ojetého vozu

Při prodeji svého auta máte na výběr v podstatě ze tří možností. Každá varianta má své pro a proti. Výběr té nejvhodnější bude záležet na tom, kolik času a úsilí chcete prodeji auta věnovat.

Výkup vozu protiúčtem

Prodej vozu protiúčtem (obvykle u autorizovaných dealerů)

  • Jedná se o nejkomfortnější formu prodeje ojetého vozu, protože prodejce nezatěžuje žádná administraci a neřeší ani papírování spojené s převodem vozu na nového vlastníka
  • Zároveň jde o nejbezpečnější a nejdůvěryhodnější metodu prodeje automobilu, protože prodej vozu protiúčtem obvykle probíhá u autorizovaných prodejců, což výrazně snižuje riziko případného podvodu
  • Prodávající může vyjednávat o výsledné ceně a ovlivnit tak její výši
  • Protistrana přebírá odpovědnost za skryté vady vozu a v případě závady, která se projeví až po prodeji vozu, je prodávající zcela z obliga.
  • Prodej vozu protiúčtem je podmíněný nákupem nového/jiného vozu

Prodej vozu po vlastní ose

(formou inzerátu na portálech jako Sauto.cz, TipCars.com, Facebook Marketplace nebo Bazoš.auto.cz)

  • Jako prodejce si určujete konečnou cenu
  • Za ojetý vůz většinou dostanete o pět až deset procent vyšší cenu než v případě prodeje prostřednictvím autobazaru nebo formou protiúčtu
  • Celý proces je značně časově náročný
  • Nejnavštěvovanější inzertní portály s největší pravděpodobností úspěšně realizovaného prodeje, prodejní inzeráty často zpoplatňují (např. Sauto.cz nebo TipCars.com)
  • Jako prodejce musíte obstarat veškeré papírování a administrativu spojenou s převodem vozu
  • Stejně tak odpovídáte za případné reklamace ze strany kupujícího a jste odpovědní za případné skryté vady

Prodej vozu v autobazaru

Prodej v autobazaru (přes prostředníky)

  • Můžete počítat s okamžitou výplatou dohodnuté ceny (což ovšem neplatí v případě komisního prodeje)
  • Prostředník obvykle přebírá odpovědnost za případné skryté vady vozu
  • Okamžitá výplata s sebou ale nese zásadní negativum v podobě standardně nižší výkupní ceny a pokud se rozhodnete prodat váš ojetý vůz prostřednictvím autobazaru, počítejte se nižší prodejní cenou jak ve srovnání s přímým jednáním se zájemci, tak prodeje na protiúčet
  • Nižší nabídnutá částka za váš ojetý vůz, k níž si navíc připočítají vlastní marži, umožňuje autobazarům pokrývat své provozní náklady
  • Delší čekací doby v případě komisního prodeje
  • V podstatě žádná kontrola nad prodejní cenou
  • Pokud se vydáte do některých autobazarů, můžete se setkat i s nátlakovými obchodními praktikami, které vás ve výsledků donutí prodat váš vůz za co nejnižší cenu - proto vždy navštivte i konkurenční autobazary a nechte si udělat cenovou nabídku. Když se třeba na druhý den vrátíte do některého z oslovených autobazarů, můžete se často dočkat cenové nabídky ještě o deset až dvacet procent nižší! Prodejci vědí, že pokud jste se k nim vrátili, dostali jste jinde ještě horší nabídku než u nich, a nemají tak důvod setrvat u původně nabízené výkupní ceny. Vzhledem k tomu, že stejný postup zvolí i ostatní navštívené autobazary, budete nakonec nuceni prodat váš vůz za méně peněz.

Specifika jednotlivých způsobů prodeje

Každá ze tří zmíněných prodejních metod má svá specifika, kdy prodej vozu v autobazaru bývá většinou rychlý, na inzerát obvykle dosáhnete nejvyšší možné ceny a kombinaci výhod obou těchto metod dosáhnete v případě využití protiúčtu.

Prodej přes internet

Výhodou je, že prodejní cenu určujete vy, na druhou stranu jedná o časově náročnou formu prodeje, při níž je prodejce navíc odpovědný i za skryté závady, které se mohou projevit až po prodeji.

Po zadání inzerátu na některém z klasických inzertních webů typu Sauto, Bazoš nebo AutoScout24, případně stále populárnějších online tržištích, jako je třeba Facebook Marketplace, je potřeba obrnit se řádnou dávkou trpělivosti a vyčkat, než se ozvou první zájemci. Po úspěšně ukončeném prodeji je vaší povinností zajistit kompletní přepis daného vozu a až do jeho převedení na nového majitele musíte platit sjednané povinné ručení.

Prodej prostřednictvím autobazaru

Chcete-li mít celý prodej vozu co nejrychleji za sebou a klidně se spokojíte i s nižší cenou, můžete se obrátit na vybraný autobazar, který od vás momentem odkupu vozu přebírá veškeré záruky. Celý prodej i všechny formality nadále probíhají v jeho režii, včetně okamžitého vyplacení domluvené prodejní ceny. Využít můžete i specializované online platformy, třeba české Carvago nabízí zajištění kompletního prodeje vozu.

Další možností je komisní prodej, během něhož bazar funguje jako zprostředkovatel. Auto fyzicky i virtuálně vystaví a po dokončení prodeje si strhne domluvenou provizi. Vyřídí za vás všechny potřebné úkony a zajistí zákaznický servis pro případné kupce. Jako prodejce jste ale stále odpovědný za možné skryté závady, a až do přepisu vozu hradíte povinné ručení, včetně doby, kterou automobil v bazaru "prostojí".

Proč se vyplatí prodat auto protiúčtem?

Váš automobil můžete prodat prostřednictvím autobazaru, a to i v případě, že se nechystáte kupovat jiné auto. Každý obchod se řeší individuálně, a proto je vždy stanovena odkupní cena pro samotný prodej vozu a pro prodej vozu v rámci protiúčtu. Nabídka odkupní ceny platí na všech pobočkách autobazaru a její výše se odvíjí od technického a vizuálního stavu vozu, jeho stáří, počtu najetých kilometrů, servisní historie, historie oprav a aktuální tržní situace.

V případě odkupu vozu zašle autobazar peníze na uvedený bankovní účet, obvykle druhý pracovní den po podpisu kupní smlouvy. V případě odkupu vozu v rámci protiúčtu se platba platba za stávající vůz řeší individuálně formou zápočtu, zasláním peněz na bankovní účet nebo kombinací obou způsobů.

Stejně tak je možné orientační ocenění vašeho vozu bez nutnosti fyzické návštěvy provozovny, stačí jen vyplnit online formulář. Přesnou odkupní cenu se ale dozvíte až po fyzické kontrole vozu a jeho dokumentace. Proto také nelze provést výkup vozu mimo provozovnu Chcete-li mít jistotu, že výkupčí budou mít vyhrazený čas jen pro prohlídku vašeho automobilu, domluvte si schůzku pomocí online formuláře.

Podpis smlouvy

Administrativa spojená s prodejem vozu

Co je potřeba k prodeji auta?

Formulář žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla Technický průkaz vozidla a osvědčení o registraci vozidla část I. (tzv. malý techničák) Protokol o evidenční kontrole, ne starší než 30 dní Zelenou kartu nového majitele, která slouží jako potvrzení sjednaného povinného ručení Kupní smlouvu na vozidlo Doklady totožnosti zainteresovaných osob nebo úředně ověřenou plnou moc druhé strany

Na co si dát pozor při prodeji auta

  1. Kontrola právního stavu: Ujistěte se, že vozidlo není zatíženo zástavním právem nebo jinými právními vadami.

  2. Platba: Před hotovostí dejte přednost bankovnímu převodu. Je-li platba v hotovosti nezbytná, domluvte schůzku na bezpečném místě, třeba přímo v bance.

  3. Odhlášení vozidla: Po dokončení prodeje vozidlo odhlašte z registru vozidel (https://www.mdcr.cz/Zivotni-situace/Registr-vozidel) a předejděte případným problémům. Lhůta pro přepis vozidla, kdy má prodávající povinnost přehlásit auto na nového majitele, je 10 dní od prodeje auta. Pokuta v případě nedodržení této lhůty může činit až 50.000 Kč.

  4. Pojištění vozidla: Po převodu nezapomeňte zrušit povinné ručení. O zrušení pojistky zažádejte bez zbytečného odkladu a výpověď zašlete písemně na adresu vaší pojišťovny.

Jaké jsou poplatky za prodej auta?

Převod vozidla: Poplatek za převod vozidla na nového majitele je 800 korun. Obvykle se hradí při registraci převodu na příslušném úřadě. Ekologická daň: Platí se jednorázově při prvním přepisu ojetého vozidla v České republice. Výše poplatku závisí na emisní normě vozidla:

  • Euro 0: 10 000,- Kč
  • Euro 1: 5 000,- Kč
  • Euro 2: 3 000,- Kč
  • Euro 3 a vyšší: Bez poplatku

Jak se na ceně vozu projeví DPH?

Pokud vozidlo vlastnil plátce DPH a při pořízení uplatnil nárok na jeho odpočet DPH, bude cena ojetého vozu při prodeji zatížena sazbou DPH a nový vlastník (plátce DPH) si může nárokovat odpočet DPH při pořízení.

Volvista