Novinka Aktualizováno 6. 9. 2024

Investice do nového auta: Na co si dát pozor

4 minuty čtení Volvista
Investice do nového auta: Na co si dát pozor

Hodláte si pořídit nový vůz? Zde jsou kroky, které je třeba při koupi vozu brát na paměti

Pak nezapomeňte na několik kroků, díky nimž budete mít jistotu, že vám radost už nic nepokazí. Primární vizuální kontrola by měla odhalit zásadní nedostatky ohledně technického stavu vozidla. Prohlédněte si pečlivě celou karoserii a sledujte, zda není někde poškrábaný nebo jinak poškozený lak. Nahlédněte i pod kapotu a ujistěte se, jestli neuniká některá z provozních kapalin a že jsou všechny nádržky řádně naplněné k dané rysce. Zkontrolujte tlak v pneumatikách a ověřte, že jsou všechny čtyři stejné značky a typu.

Světla svítí, klakson troubí?

Usedněte do vozu a postupně vyzkoušejte veškeré dostupné funkce, ověřte si, zda svítí všechna světla, včetně mlhovek, blinkrů a dálkových světel. Vyzkoušejte, zda funguje stahování u všech okének a že lze ovládat nastavení vnitřních i venkovních zrcátek. Pokračujte s polohováním sedaček a při této příležitosti prohlédněte celý interiér vozu, jestli není na některém místě poškozený. Ze sedadla řidiče a spolujezdce ověřte, zda fungují všechny kontrolky a ovládání na středovém panelu. Otestujte také funkčnost doplňkových systémů, jako je klimatizace nebo topení.

Technická prohlídka vozidla s mechanikem

Po prvotní prohlídce už vám nic nebrání vyrazit s vyhlédnutým vozem na testovací jízdu. Sledujte chování auta na silnici – jak reaguje řízení a brzdy, jaké má vůz zrychlení a celkově jaký máte pocit z jízdy. Vypněte rádio a snažte se poslouchat, zda při jízdě neuslyšíte nějak neobvyklé zvuky. Vyzkoušejte si základní manévry, jako je parkování nebo couvání, a ověřte si, jak velký má automobil rejd. Během jízdy také nezapomeňte prověřit funkčnost jednotlivých asistenčních systémů či tempomatu.

Nepodceňujte formality

Po návratu z testovací jízdy nastává čas na potřebné formality. Ujistěte se, že jste obdrželi platný a vyplněný záruční list s jasně uvedenými podmínkami garance. Zkontrolujte, zda je řádně vyplněná servisní knížka. Projděte s prodejcem všechny potřebné dokumenty, včetně manuálu k vozidlu a technického průkazu. Zeptejte se, jestli je k autu dodáváno příslušenství, jako jsou koberečky, lékárnička, trojúhelník nebo hever a rezervní pneumatika.

Využijte slevy a akce

Pokud jste si domluvili nějakou slevu nebo další výhody (např. zimní pneumatiky zdarma), ujistěte se, že jsou tyto položky zahrnuty. Zajistěte si, že prodejce vyřídí vše potřebné ohledně registrace vozidla a jeho přepisu na vaše jméno.

Financování vozu

Pokud využíváte financování, zkontrolujte všechny podmínky úvěru nebo leasingu a ujistěte se, že rozumíte všem poplatkům a podmínkám. Prověřte si, že máte sjednané povinné ručení a ideálně i havarijní pojištění.

Volvista